Det absolut bästa och mest lyxiga du kan få på tallriken är kött från vilt och framförallt när det är du själv som fällt djuret som köttet kommer ifrån – men hur fungerar egentligen jakt och vilka regler finns?

kebab grilla matAtt äta kött är något som de flesta människor anser är ren lyx, och lyxigare är det när köttet kommer från en egen jakttur. Men det finns en hel del regler om jakt som är viktiga att följa såsom Jaktförordningen som bland annat föreskriver när, hur och vad man får jaga – och om man bryter mot dessa kan det stå en dyrt. Likaså finns en annan viktig regel och den hittas hos Naturvårdsverkets författningssamling och föreskriver vilken typ av jaktvapen som får användas vid vilken typ av jakt – och du ska heller inte glömma att du måste ha vapenlicens och jaktlicens för att få använda jaktvapen vid jakt.

Så får du tillstånd om jaktvapen

När du väl har ditt tillstånd som tydligt visar att du får använda, hantera och skjuta med ett jaktvapen är det bara att ge dig ut på nätet och shoppa loss bland jakttillbehör online och sedan ge dig ut för att fälla något att servera på matbordet. Och detta tillstånd får du genom att polisen kontrollerar att du är lämplig och ett grundläggande krav är att du är myndig, det vill säga är minst 18 år gammal. Anledningar som kan få dig att anses som mindre lämplig är om du gjort dig skyldig till ett brott eller på annat vis anses olämplig, skriver polisen själva på sin hemsida i frågan. Men något som är positivt är att du alltid kan söka flera gånger om du blir nekad och något annat som krävs är Jägarexamen, vars krav Naturvårdverket som fastställer. Och för detta finns ingen tidsbegränsning men när du söker om licens för jaktvapen ska du inte glömma att bifoga en kopia av ditt jägarexamensbevis.

Vilka jakttillbehör behöver jag för att jaga?

  • Innan jakten – vara försäkrad mot skador som kan uppkomma i samband med jakten och ett jaktkort som visar att du innehar vapenlicens och jägarexamen
  • Under jakten – Vapen och ammunition, ordentliga kläder och skor gärna vattentäta, hörselskydd och kikare.