matpanatetAtt vissa maträtter så som kycklingsoppa och broccoli är bra botemedel mot förkylningar och bygger upp immunförsvaret, det visste vi redan innan SvD skrev en artikel om det i fjol. Likaså är kryddstark mat både gott att äta och är bra för kroppen.

Kanske vill man inte äta mat som orsakar svettningar och tårar när man går på restaurang, men ett tips är att krydda lite extra på tallriken hemma någon gång då och då för att rena kroppen från slaggprodukter. Till exempel kan man göra sin egen bordskrydda med färsk chili, vitlök, koriander och spiskummin som sedan blandas med olivolja så att det blir en god kryddpasta som i rätt dosering kan få pulsen att gå upp lite extra – och det är gott också, så följ receptet som du hittar här och njut!

Indonesiska kryddor

Visst stämmer det att stark mat renar genom att ta kål på diverse bakterier som attackerar kroppen men bara för att maten är stark så behöver inte det betyda att den inte kan vara god. Ett typ exempel på mat som både kan vara otroligt stark men som samtidigt är supergod är mat från det indonesiska köket. Till exempel är Sambal Oelek en välanvänd ingrediens här enligt tidningen GD och i samma artikel understryker man även att det som verkligen kännetecknar indonesisk mat är blandningen mellan det starka och det söta. Så om man vill få en smakupplevelse nu i vinter som motarbetar årstidsförkylningen och ömmande halsar är rätter från denna kategori väl att rekommenderas. Det enda som behövs för att sätta den rätta tonen på maten även om de rätta råvarorna saknas är en stark chilipasta, sesamolja och söt soja – och vips har du lämnat Sverige och satt kurs mot Indonesien!