Att vandra i skogen kan vara en helt magisk upplevelse med dofterna av bark, mossa och granbarr i en härlig blandning. Rätt som det är ser man en älg eller ett rådjur skymta förbi mellan träden och när man tittar ner ser man att det växer lingon och blåbär kring fötterna.

Går man sedan upp på fjället springer renarna förbi i flock och tittar nyfiket på dig och hjortronens guld glimmar i backen. Det låter som en magisk saga men det är så det är att vandra en sensommar i Jämtland och någon som tagit inspiration av naturen i Jämtland är Niklas Ekstedt som på sin Restaurang Niklas i Stockholm serverar en meny med smaker från Jämtland såsom gravat reninnanlår med purjolöksaska, Karl-Johansvamp och Svartvinbärsvinegrette. En sotan röding med bakad purjolök, rostad jordärtskockskräm och jordärtskockschips. Varma hjortron med glass, rostade sötmandlar och smörkola. Läs om Restaurang Niklas på restaurangerstockholm.nu.

Drömlik natur är bästa inredningsdetaljen

Även inredningen på Restaurang Niklas påminner lite om en skogskoja med mycket trä, skinnfällar och renhornslampor. Det är ofta miljöer som påminner oss om naturen som vi kallar romantiska och drömliknande. De allra flesta tänker ofta på en äng med blommor, lekande barn och kanske en strand när de ska måla upp ett drömsenario eller en drömbild av ett ställe där de känner lugn och lyckliga på och det är precis den känslan som finare restauranger vanligtvis vill ge sina gäster i alla fall middagsgäster (snabbmatskedjor är väl ett undantag och de klassas kanske inte heller som finare restauranger). Att vistas i naturen har positiva effekter på hälsan enligt Skogsstyrelsen och det är precis den effekten en riktig drömrestaurang vill uppbringa hos sina gäster. När de lämnar restaurangen ska magen vara fyllt med bra mat, munnen har fått njuta av goda och naturliga smaker och ögonen har fått infinna sig i en lugn naturlig miljö och gästerna går hem lugna, mätta och tillfreds.

Med fjällen som inredning

Fäviken Magasinet har prickat in det mesta som har med den naturliga känslan att göra, men till sin fördel så ligger den lilla restaurangen på Åreskutans baksida i Jämtland och inte mitt i Stockholms stad som Niklas. Fäviken med sin kock Magnus Nilsson har två stjärnor i Guide Michelin och det är kanske är just därför som de kan fortsätta driva en lyxkrog mitt ute i ödemarken med en kötid på flera månader för avsides ligger den och prislappen är något högre än vad jämtlänningarna vanligtvis lägger på en middag ute. Så man kanske kan säga att Sveriges drömrestaurang ligger i Jämtlandsfjällen, så kanske bör man in och boka ett besök i drömmarnas land direkt innan Magnus kommer på att han vill göra något annat och drömmen aldrig får bli verklighet för dem som bokade för sent.