3879337-christmas-tree-and-giftsOm det är något som man förknippar med julen så är det maten och under december flockas vi kring julborden likt utsvultna barn – vi äter så mycket att danskarna chockas.

I Sydsvenskan finns en artikel som tar upp hur danskarna chockas av hur mycket mat vi väljer att lägga upp på våra tallrikar under julbordet på restaurang. Där äter man inte som vi. Man är mer sparsamma och sitter till exempel max en halvtimma med sin jullunch i form av en vanlig macka, samtidigt som vi svenskar lassar upp med lagad varm mat och lunchar i timmar. För vare sig vi väljer att äta hemma eller på restaurang under julen så är temat det samma: mat och åter mat – vi äter dagarna i ända.

God julmat

Visst finns det många traditioner kring julmat, men en är den samma världen över: det är ren lyx att äta julbord på restaurang. Och i Göteborgs-Posten står att läsa om stjärnkocken Gustav Trägårdh som fixade ordentliga jultallrikar till patienterna på Sahlgrenska sjukhuset, för är det något som kan muntra upp en som ligger på sjukhus i juletider så är det julmat. Men det är inte bara på sjukhusen i Göteborg som det finns god julmat att hitta, nej det finns flera platser och något som många inte tänker på är att till och med hotellen anstränger sig lite extra för sina gäster under julen. På exempelvis Hotellgoteborg.info kan du hitta det hotell som passar dina jultraditoner bäst – för varför trängas på en vanlig restaurang när man kan boka in sig på hotellens lyxiga krogar?

Vad kan du om julmat?

På Helsingborgs Dagblad finns ett småroligt test som testar just dina kunskaper i julmat och det kan du göra genom att klicka här. För visst tror man att man vet allt om julens mat bara för att man firat så många gånger – men när man väl står där i butiken kan det vara svårt att komma ihåg vilken typ av mat som hör julen till. Därför har vi samlat en liten checklista på ”måste-mat” under julen.

Tips på enkel julmat att ha hemma under jul

  • Köttbullar
  • Lax
  • Prinskorv
  • Skinka
  • Ost
  • Bröd
  • Senap