Mat är i hög grad en fråga om kultur. Det som är helt normalt för en svensk att äta, som sill med gräddfil och kokt potatis, kan vara helt otänkbart någon annanstans.  Men på samma sätt som många av oss uppskattar kultur som på något sätt utmanar våra förväntningar, så kan vi även uppskatta mat som ligger bortom det förväntade i vår kulinariska kultur. Om inte annat är det ofta roligt att prova.

En gång i tiden var det otänkbart för de flesta svenskar att äta rå fisk, om det inte rörde sig om lax eller sill. Idag finns det fler sushirestauranger i Stockholm än i Tokyo. Vi ska inte heller glömma bort att potatisen ursprungligen kommer från Sydamerika. ”Främmande” inslag inlemmas ofta i matkulturen, även om det inte direkt går över en natt. En bra restaurang får gärna ligga i framkant när det gäller detta. Skulle din drömrestaurang kanske bjuda på något av följande?

Insekter

Insekter är en viktig källa till protein i många delar av världen, och kommer att bli ännu viktigare i takt med att nackdelarna med traditionell köttproduktion blir uppenbara. En artikel i Dagens Industri ger flera exempel på insekter som snart kan komma att säljas som föda i Sverige, däribland termiter, gräshoppor och fjärilslarver. I Laos betraktas till exempel bärfisar som en delikatess, tack vare den starka odör som de sprider och som i Sverige anses förstöra bär.

Ovanliga styckdelar

För att minska sin resursförbrukning bör man, om man äter kött, äta så mycket som möjligt av ett slaktat djur. I Sverige har vi en tradition av att äta vissa inälvor, exempelvis i form av pölsa. I många andra delar av världen är man dock betydligt bättre på att använda hela djuret. I östra Asien, Mexiko och Jamaica anses kycklingfötter vara en delikatess, som tillreds på många olika sätt. Fötterna består enbart av skinn och senor – inga muskler – vilket ger en mycket speciell konsistens. Man bör dock rensa fötterna från ben innan man äter dem.