Att äta stark kryddig mat kan ha sina fördelar, ny forskning visar nämligen att du kan leva längre – och bara det är ju orsak nog att orka med att några svettpärlor bildas i annan vid matbordet.

Det finns flera hälsosamma fördelar med att äta kryddstark mat, men den främsta är förstås att ny forskning påvisar att stark mat såsom mat med mycket chili, cayennepeppar och vitlök gör att du lever längre. Så att låta svetten rinna lite extra under måltiden kanske inte är så farligt med tanke på fördelarna. Men vad är det egentligen som gör att det är på det här viset?

Så ökar stark mat chansen att leva längre

Bakom påståendet att stark mat gör så att vi kan leva längre står en studie som genomförts på en halv miljon människor. Denna visade sedan att personer som äter starkt kryddad mat flera gånger i veckan har hela 14 procents högre chans till ett längre liv än de som bara äter starkt en gång i veckan. Hur man kommit till denna slutsats är genom att undersöka kostvanorna hos hela 480 000 människor i Kina under en tidsperiod på 7 år och under denna tid så kontrollerades matvanorna och deltagarna fick gå på regelbundna undersökningar. Likaså fick deltagarna även besvara frågor om sin kost, sin livsstil och eventuella dieter. Detta visade studien:

  • Regelbundet intag av capsaicin, som finns i till exempel chili, minskar risken för att drabbas av cancer och hjärtsjukdomar
  • Chansen att leva lägre ökar med 14 procent.
  • Avstår du även från alkohol i kombination med det kryddstarka så ökar chansen ännu mer.