Den nya kaffedrycken Asskicker tar Australien med storm – vad är det som är så speciellt med den?

coffee-cup-mug-drink-largeSäga vad man vill om Starbucks, som det skrevs om i våras, men vi älskar vårt kaffe i Sverige, likt indierna älskar sina heliga kor. Vad för nytt finns dock på kaffefronten?

På ett australiskt kafé i Adelaide serverar man en kaffedryck som har benämnts som Asskicker, en dryck som symboliskt ska ge dig en spark därbak och med det menas – tonvis med energi, och det i upp till 18 timmar. Om detta rapporterar Dagens Industri.

Kaffedrycken är en slags blandning av hela fyra espressos, kallbryggt kaffe och givetvis – mjölk. Mängden koffein ska dessutom vara hela 80 gånger så mycket som i en vanlig, slät kopp kaffe. Detta gör det viktigt att man inte är tanklös och sveper kaffedrycken, den ska i stället drickas under långsam takt, i upp till 3-4 timmar. Kafferuset som ju varar i 18 timmar kan annars göra ovana koffeindrickare lite väl mycket energi lite för snabbt.

Det verkar som om den här smått explosiva kaffedrycken har blivit rejält poppis i Australien de senaste veckorna. Uppfinnaren/upphovsmannen Steve Benington säger till CNN att drycken utvecklades för en sjuksköterska som jobbade på en akutavdelning och som behövde något som höll henne vaken under oförutsedda och oplanerade nattpass på sjukhuset.

Alla inte redo för kaffedrycken med 5 gram koffein

Men upphovsmannen avråder att man ska köpa drycken om man har sömnproblem, högt blodtryck eller lider av någon form av hjärtproblematik. Han säger vidare att han har ett ganska omfattande samtal med folk innan de faktiskt köper drycken. Och att om han ”kan få någon att inte vilja köpa drycken är de inte redo för den”.

Drycken innehåller vidare hela fem gram koffein, att jämföra med en vanlig kopp bryggkaffe som enligt information från myndigheten Livsmedelsverket innehåller endast 100 milligram av samma substans. Är man gravid är det mycket olämpligt att dricka en kopp ”Asskicker”, som enigt samma myndighet endast bör dricka maximalt 300 milligram koffein per dag.