Det går naturligtvis inte att utse en enskild restaurang till världens bästa, men trots det finns det flera organisationer som ger sig på att göra detta, varje år. Flera utmärkelser delas ut varje år, av bl.a. White Guide och tidningen Restaurant.

Oavsett om man tycker att det går att tävla i gastronomi eller inte är det intressant att läsa om de restauranger som anses vara de bästa i världen. Det finns helt enkelt en så otrolig spännvidd. Det bevisas inte minst av den japanska sushirestaurangen Sukiyabashi Jiro. Den har tio platser och är inrymd i källaren på en kontorsfastighet i den förvisso ganska glamourösa Tokyo-stadsdelen Ginza. Den har enbart tio platser, så man får reservera plats långt i förväg. En måltid kostar ungefär 2500 kronor. Anledningen till det höga priset är den otroliga omsorgen om råvarorna.

Den som får plats som lärling hos den 85-årige mästerkocken Jiro Ono får ägna de tio första åren i köket åt att förbereda fisk. I jobbet ingår, till exempel, att för hand massera bläckfiskar, en efter en, i femtio minuter.

Med dessa tio år avklarade får lärlingen lov att laga omelett. Detta är ingen yrkeskarriär att satsa på för den otålige.

Oavsett om det är en spartansk sushirestaurang eller en större restaurang i den klassiske franska skolan är det just omsorgen om helheten som är det avgörande. En restaurang där de anställda masserar bläckfiskar i nästan en timme lämnar ingenting åt slumpen De flesta har också, precis som Jiro, egna leverantörer som håller dem med råvaror vars kvalitet vida överträffar det man kan hitta i en vanlig mataffär.